Energia z veterných elektrární patrí k najlacnejším

Fakt, ktorý v zahraničí už roky poznajú, je u nás zatiaľ stále málo známy. Po započítaní nákladov na výrobu a výstavbu veternej elektrárne patrí 1 MWh vyrobenej elektriny, k tým najlacnejším na trhu. Skvelou výhodou je aj to, že elektráreň má len minimálne prevádzkové náklady a preto nie je zásadne ovplyvnená vysokou infláciou a zároveň neprodukuje počas prevádzky takmer žiaden odpad, s ktorým by bolo treba nakladať, ako je tomu v prípade fosílnych či jadrových elektrární.

Prudké zvyšovanie cien energií na svetových burzách, ktorého sme svedkami posledné roky, znamená, že obozretné investovanie do nových obnoviteľných zdrojov energie má ešte väčší význam ako doteraz. 


Vietor je populárny aj u našich susedov

Na Slovensku máme šťastie, že máme výborný potenciál na výrobu elektriny z vetra. Hoci ho nevyužívame, máme podobné podmienky ako v Rakúsku či Českej Republike. 

Slovensko má podobný potenciál na výrobu elektriny z vetra ako Rakúsko či Česká republika.

Čítať viac

Rakúsko koncom roka 2022 otvorilo tender na nové obnoviteľné zdroje energie. Najmenej plánujú platiť za 1 MWh elektriny vyrobenej z vetra.


V Čechách vyrobili v roku 2022 veterné elektrárne elektrinu pre takmer 200 000 domácností, čo by postačovalo pre celú Bratislavu.

V Rakúsku vyrábajú 13 % svojej elektriny práve z vetra. U nás je to v podstate 0 %. Ak na Slovensku chceme mať dostupnú, spoľahlivú a čistú elektrinu, nemôžeme zatvárať oči pred technológiami, ktoré v susedných krajinách fungujú už desaťročia. Jednou z nich je práve elektrina z vetra. 

Výroba elektriny z veterných elektrární je spoľahlivá. Výroba elektriny z nich sa dá plánovať až s 98 % presnosťou.

Čítať viac

Technológie napredujú raketovým tempom

Čo sa skrýva za úspechom veterných elektrární? Ide najmä o obrovský technologický posun. Vďaka technológiám sme svedkami vyššieho výkonu a väčšej účinnosti veterných elektrární, než sa od nich očakávalo. 

Napríklad  aj vo Veľkej Británii prevádzka veterných elektrární ukázala, že dokážu byť ešte efektívnejšie, než sa očakávalo. V pravidelne aktualizovanej správe, ktorá analyzuje efektívnosť rôznych zdrojov elektrickej energie, priebežne znižujú predpokladanú cenu veternej energie, ktorú budú generovať veterné elektrárne v roku 2025. Za 7 rokov znížili odhad ceny 1 MWh o neuveriteľných 52 %.