Veterné elektrárne neohrozujú vtáky viac ako mačky či budovy

Ak veterné elektrárne škodia prírode, ako je možné, že ich neustále stavajú v krajinách ako Dánsko, Holandsko či Rakúsko, ktoré si zakladajú na svojich silných „zelených“ opatreniach? Odpoveď je jednoduchá. Ak sa pri výstavbe dodržia odporúčané postupy, elektrárne jednoducho miestnemu vtáctvu veľmi neškodia. Rozhodne nie viac ako mačky, presklené budovy či doprava.

Tak ako pri väčšine stavieb, najkľúčovejšie je umiestnenie. Na to, aby nové veterné elektrárne nestáli na migračných koridoroch vtáctva sa dbá ešte v rámci povoľovacích procesov na stavbu elektrární. Sú však aj iné metódy, ako dopad na vtáctvo minimalizovať.

Hoci v malej miere môžu byť veterné elektrárne pre vtáky nebezpečné, pre ľudské zdravie sú úplne neškodné. 
Čítať viac


Jednoduché a elegantné riešenia nemusia byť drahé. Platí to aj v prípade veterných elektrární. Elektrina, ktorú produkujú, patrí k najlacnejším na trhu. 
Čítať viac


Koľko vtákov teda uhynie kvôli veterným elektrárňam?

Veterné elektrárne sú relatívne na chvoste príčin úmrtí vtáctva. V roku 2017 vydala Americká služba pre ryby a divokú zver (U.S. Fish & Wildlife Service) správu , podľa ktorej v USA ročne uhynie približne 3,3 miliardy vtákov v dôsledku externých hrozieb. Avšak len v 0,007 % prípadov bol úhyn vtáctva spôsobený zrážkou s turbínou veternej elektrárne.

Štatistiky za Slovensko nie sú, keďže u nás potenciál energie z vetra nevyužívame. A to napriek tomu, že máme podobné poveternostné podmienky ako Rakúsko alebo Čechy.
Čítať viac

Ako najväčšia hrozba pre vtáky sa ukázali naši domáci miláčikovia – mačky a ich prirodzené lovecké inštinkty. Mačky v Spojených štátoch za rok usmrtia približne 2,4 miliardy operencov, čo predstavuje takmer 73 % úhynov. Druhou najväčšou hrozbou pre vtáky sú presklené budovy, ktoré sú zodpovedné za bezmála 0,6 miliardy úhynov ročne, čo tvorí 18 % prípadov. Na treťom mieste sú zrážky vtákov s autom, ktoré ročne stoja za 6,5 % prípadov úhynov (214 miliónov vtákov).


Ako teda lepšie ochrániť vtáctvo?

Záchrane vtáčích životov by podľa štatistík najviac pomohlo, ak by sme vyhladili mačky. V tomto prípade ale staré pravidlo „klin sa klinom vybíja“ asi skôr neplatí. Najlepším krokom smerom k prevencii úhynu nášho vtáctva sa tak javí byť najmä vytváranie prirodzených miest pre ich život v podobe stromoradí v poliach či čiastočne neobrobených polí a lúk. V mestskom prostredí je to hlavne efektívnejšie označovanie skiel veľkých presklených plôch na budovách, a to napríklad inštaláciou rôznych fólií, ktoré vtáky buď odplašia, alebo ich upozornia na to, že týmto priestorom sa nedá preletieť.